De bijen bij het koolzaad

de korven staan klaar om te vervoeren.

In de schemering worden de korven bij het koolzaad geplaatst.

Half juli, het veld kleurt al geel.

Het Koolzaad

Het koolzaad heeft een enorme groeispurt gedaan en begint al mooi in bloei te komen. De droogte heeft de groei niet ernstig geschaad gelukkig. Het veld kleurt inmiddels geel, dus is het tijd voor de bijen. De imker ( zie facebook @ Bij Sietse) komt de korven in alle vroegte brengen. De bijen zijn dan nog in de rust en kunnen zonder problemen verplaatst worden. En daarna start hun belangrijke taak: de bestuiving van de vrouwelijke plantjes. En na verloop van tijd hopen we weer heerlijke koolzaadhoning te krijgen voor de handel. Natuurlijk ook voor ons zelf, maar alleen daarvoor is de opbrengst (hopelijk) veel te groot.

Update honing: Het seizoen 2023 is niet echt super voor de bijen bij het koolzaad. Het is veel te koud en om in leven te blijven hebben ze zelf het stuifmeel hard nodig. Jammer voor ons, want er is dit jaar geen koolzaadhoning.

Het koolzaad wordt dit jaar half september gemaaid met een antieke zwadmaaier.

En hoe is het met de hennep?  

De hennep op hoogte.

Wow, wat stond de hennep er goed voor. Mooi egaal en op menshoogte. Tot de storm begin juli over onze omgeving raasde en de hennep terugbracht tot de helft. Grote schrik. Maar… de schade lijkt mee te vallen, want zo langzamerhand komt het weer omhoog en blijkt dat het niet geknakt is.

Begin september is het gemaaid en geschud en ligt te drogen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *