Er wordt, in samenwerking met Staatsbosbeheer een Bokashi bult achter de stal gemaakt. Iets nieuws? Nee, eigenlijk niet, maar het woord is niet zo bekend, vandaar de uitleg hieronder. Dit product wordt dus ingezet om de bodem te verbeteren.
Wat is Bokashi ?
Bokashi is het Japanse woord voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”. Etensresten zoals schillen, stronkjes en kliekjes, maar ook tuinresten, en mest met stro zijn organische materialen die gefermenteerd kunnen worden. Alles kan, als het maar vers is.
Fermenteren
Fermenteren ken je vast van zuurkool. Verse witte kool wordt met behulp van onder meer melkzuurbacteriën en in zuurstofloze omstandigheid bewaard. Witte kool wordt hierdoor gefermenteerde witte kool. Als je dezelfde kool in een kom zou laten staan, dan zou het gaan rotten.
De microbiologie die verantwoordelijk is voor het fermentatieproces scheiden hele nuttige stofwisselingsproducten uit. Antioxidanten, vitamines, enzymen, natuurlijke antibiotica en groeihormonen. Niet alleen waardevol voor ons eigen lichaam maar ook voor de plant. Fermentatie is dus een conserveringstechniek waarbij voedingsstoffen en energie wordt behouden. Het wordt immers niet warm. Net als bij zuurkool heeft Bokashi een hogere voedingswaarde dan niet gefermenteerde organische materialen.
Bokashi als bodembooster
Bokashi biedt niet alleen voeding voor planten en verbetert de structuur van de bodem, maar activeert ook het bodemleven. Deze microben vestigen zich daardoor definitief in de bodem, vermeerderen zich en domineren over de aanwezige schadelijke bacteriën, schimmels en virussen. Zo creëer je een ziektewerende bodem en natuurlijke balans.
Traditioneel gebruikt men in Japan Bokashi om de microbiële diversiteit in de bodem te verhogen en planten te voorzien van bio-actieve voedingsstoffen, zoals natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitamines en aminozuren. Planten krijgen zo meer essentiële energie en een grotere weerbaarheid tegen schadelijke bacteriën en schimmels.
De neutrale micro-organismen die in een ziekteverwekkende bodem eerst kozen voor de, tot dan toe, overheersende schadelijke micro-organismen, zullen zich nu aansluiten bij de effectieve micro-organismen van EM. Een ziekteverwekkende bodem wordt zo een ziektewerende bodem.
Waarde van Bokashi
In tegenstelling tot gewone compost blijft in Bokashi koolstof en energie bewaard. Bokashi zorgt voor een:
• goede voeding voor het bodemleven
• ontgiftende werking op de bodem
• goed leefmilieu voor micro-organismen
• snellere beschikbaarheid van de opneembare voedingsstoffen voor de plant
De Effectieve Micro-organismen die in de Bokashi aanwezig zijn, zorgen voor:
• de productie van allerlei belangrijke bio-actieve stoffen, zoals enzymen, natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitamines en anti-oxidanten
• een verschuiving naar een opbouwende en ziektewerende bodem
• een grotere microbiële diversiteit en activiteit
zo leer je nog eens wat had er nog nooit van gehoord