Paarden

Bernau fan’e Herdershoeve Ster(Jehannes x Stendert) geb. 2016,

DSC00270

De 3 jarige sterhengst en Sport: Reitse fan ‘e Herdershoeve (Reinder X Beart) jan.2016

jildau-2e-premie

Jildau fan ‘ e Herdershoeve Ster Sport(Stendert X Beart) geb. 2011.

 

sibrich met veulen Wibrich, geboren februari 2015.

Moeder Sibrich B Ster Sport met veulen Wibrich (Gerben X Beart) fan ‘e Herdershoeve, geboren februari 2015.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij zijn actief in de Friese paarden. In onze paardenstal hebben wij plek voor vier paarden waarvan twee boxen geschikt zijn als veulenbox. Onze paarden zijn te herkennen aan de stalnaam ‘fan ‘e Herdershoeve’.

Fokmerries

Op stal staan 4  fokmerries van het Friese ras.

Bernau Reserve Kampioen 3-jarigen

Bernau fan’e Herdershoeve 3 jaar oud

De Friese merries hebben allen een sterpredikaat waarvan moeder Sibrich B een eerste premie heeft en Sport dressuur is. De nakomelingen van haar hebben veel succes. In 2016 kreeg dochter Wibrich (enter) een 1e premie en mocht meelopen in de kampioensring van de Centrale Keuring te Drachten, inmiddels is zij Ster. Veulen Bernau (dochter van Jildau, Ster, Sport) kreeg eveneens een 1e premie en eindigde op een mooie vierde plek in haar rubriek tijdens de Centrale Keuring. Op 3-jarige leeftijd werd ze ster 1e premie en reservekampioen op de fokdag van Oldeholtpade. Bij het verslag in de Phryso werd over haar geschreven: “Zowel de moeder als de oma van Bernau fan’e Herdershoeve van de familie Herder hebben het Sportpredicaat behaald. Met de beweging zit het dus wel goed. Als Bernau nog iets rustiger en meer gedragen draaft, is wellicht in de toekomst het Voorlopig Kroonpredikaat een mogelijkheid”

Een eerder hoogtepunt was in 2012, toen werd een jonge Stendert van  Mette (Wikke) kampioen merrie veulens tijdens de fokdag in Oldeholtpade. Mette is samen met haar veulen Benthe verkocht in de zomer van 2016.

Paarden: Kampioensveulen Myrthe fan 'e Herdershoeve (Stendert x Wikke)

Kampioensveulen Myrthe fan ‘e Herdershoeve (Stendert x Wikke)

DSC00240

Reitse fan ‘ e Herdershoeve

Moeder Sibrich B. (ster 1e premie) (Beart x Leffert) heeft in febr. 2017 het Sportpredicaat behaald voor dressuur en heeft in het jaar 2015 twee nakomelingen ster gekregen. Jildau fan’e Herdershoeve (Stendert X Beart) werd in mei Ster 2e premie op 4 jarige leeftijd en behaalde in maart 2017 het Sport predicaat.  In december 2015 werd de hengst Reitse (Reinder X Beart) fan ‘e Herdershoeve ster op de 1e bezichtiging in Drachten en mocht in januari 2016 naar Leeuwarden voor de 2e bezichtiging. Inmiddels is hij Sport.

DSC00279

Reitse

Wij zijn voorstander van het gebruik van jonge goedgekeurde dekhengsten. Dit om het inteeltpercentage en verwantschap laag te houden.

Fokvereniging het Friese Paard Wolvega e.o.

Ook het verenigingsleven zit in ons bloed. Maaike Herder is 8 jaar secretaresse van fokvereniging het Friese Paard Wolvega e.o. geweest. Daarnaast is Anne-lys Herder wedstrijdsecretaris van de jaarlijkse dressuur- en menwedstrijd die door dezelfde fokvereniging wordt georganiseerd.

Omdat Jildert als Jonge Fokker werd uitgeroepen is fotografe Karin Sevink geweest voor een fotoreportage voor het blad De Phryso. Hieronder een deel van die foto’s. Reitse is inmiddels verkocht.

 

reinderindrafmetjildert2

Jildert met Reitse Ster(Reinder x Beart)

sibrich-met-jildert2016

Jildert met Sibrich B, Ster Sport

reinderindraf2016

Reitse Ster

sibrich2016

Sibrich B, Ster Sport, moeder van Jildau Ster Sport, Reitse Ster en Wibrich 1e premie

wibrichenter-en-veulens-2016

Wibrich, enter met 1e premie 2016, 2017

reinderjildert2016

Reitse Ster

reinder2016

Reitse Ster