Paarden

Bernau fan’e Herdershoeve Ster(Jehannes x Stendert) geb. 2016,

DSC00270

De 3 jarige sterhengst en Sport: Reitse fan ‘e Herdershoeve (Reinder X Beart) jan.2016

jildau-2e-premie

Jildau fan ‘ e Herdershoeve Ster Sport(Stendert X Beart) geb. 2011.

 

sibrich met veulen Wibrich, geboren februari 2015.

Moeder Sibrich B Ster Sport Preferent en prestatie! met veulen Wibrich (Gerben X Beart) fan ‘e Herdershoeve, geboren februari 2015.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij zijn actief in de Friese paarden. In onze paardenstal hebben wij plek voor vier paarden waarvan twee boxen geschikt zijn als veulenbox. Onze paarden zijn te herkennen aan de stalnaam ‘fan ‘e Herdershoeve’.

Fokmerries

friese paarden, 1e premie veulens

de eerste premie veulens: Mark (Ulbran) en Mient (Yme)

3 jarige Elbrich (Jehannes x Beart) Ster, Kroon AAA ( foto op de keuring bij Stal de Mersken)

Martha vd Meulen op Elbrich Ster Kroon AAA tijdens halve finale Friesian Talent Cup

2020: Coronajaar, 5 hengstveulens geboren tussen maart en juli. De grote vraag is: zijn er wel of geen keuringen? Gelukkig, wel een aantal keuringen, zonder publiek, maar soms met livestream, zodat het hele land mee kan kijken en ook het buitenland. De eerste waar we naar toe gaan is een veulenkeuring bij It Swarte Paert in Hemrik met 1 hengstveulen. De sfeer is nogal anders dan bij de fokdag, jammer! We komen thuis met een 2e premie, prima. In juli komt onze 3 jarige Elbrich fan ‘e Herdershoeve (Jehannes x Beart) bij Stal de Mersken in de baan en wat doet ze het super: 1e premie en Kroon! En.. moeder Sibrich is Preferent! De drie hengstveulens die we meenemen naar de veulenkeuring bij Stal De Mersken laten zich ook super zien: 1 x 2e premie en 2 x 1e premie!! We zijn zo tevreden! Maar het is nog niet klaar met de mooie uitslagen: voor de Friesian Talenten Cup (onder het zadel) haalt Martha van der Meulen met Elbrich eerst de halve finale en op 12 december zelfs de hele finale met 7 andere 3 jarige merries van heel Nederland! De paarden en veulens geven dit jaar toch een gouden randje!

Op 28 januari 2021 krijgt Elbrich haar Kroonpredicaat AAA tijdens de IBOP te Warga.

Bernau Reserve Kampioen 3-jarigen

Bernau fan’e Herdershoeve 3 jaar oud, Ster 1e premie

 

 

 

 

 

Op stal staan nog 4 fokmerries van het Friese ras.

De Friese merries hebben allen een sterpredikaat waarvan de basis van onze fokkerij moeder Sibrich B 1e premie Ster, Sport dressuur is. In 2020 wordt ze Preferent door de eerste vier nakomelingen en begin 2021 ook nog Prestatie. De nakomelingen van haar hebben veel succes.

In 2016 kreeg dochter Wibrich (enter) een 1e premie en liep mee in de kampioensring van de Centrale Keuring te Drachten, inmiddels is zij Ster en Sport. Bernau (dochter van Jildau, Ster, Kroon Sport AAA) kreeg eveneens een 1e premie en eindigde op een mooie vierde plek in haar rubriek tijdens de Centrale Keuring. Op 3-jarige leeftijd werd ze ster 1e premie en reservekampioen op de fokdag van Oldeholtpade. Bij het verslag in de Phryso werd over haar geschreven: “Zowel de moeder als de omavan Bernau fan’e Herdershoeve van de familie Herder hebben het Sportpredicaat behaald. Met de beweging zit het dus wel goed. Als Bernau nog iets rustiger en meer gedragen draaft, is wellicht in de toekomst het Voorlopig Kroonpredikaat een mogelijkheid” Inmiddels heeft ze Kroon AAA achter haar naam en rijdt ze Z2 dressuur. Ook Heeft ze meegedaan aan de tuigrubriek voor fokmerries op de CK en stond netjes op een 5e plek. Lees ook het Blog: Monsterscore voor Bernau op de IBOP!

Een eerder hoogtepunt was in 2012, toen werd een jonge Stendert van  Mette (Wikke) kampioen merrie veulens tijdens de fokdag in Oldeholtpade. Mette is samen met haar veulen Benthe verkocht in de zomer van 2016.

Paarden: Kampioensveulen Myrthe fan 'e Herdershoeve (Stendert x Wikke)

Kampioensveulen Myrthe fan ‘e Herdershoeve (Stendert x Wikke)

DSC00240

Reitse fan ‘ e Herdershoeve

Moeder Sibrich B. (ster 1e premie) (Beart x Leffert) heeft in febr. 2017 het Sportpredicaat behaald voor dressuur en heeft in het jaar 2015 twee nakomelingen ster gekregen. Jildau fan’e Herdershoeve (Stendert X Beart) werd in mei Ster 2e premie op 4 jarige leeftijd en behaalde in maart 2017 het Sport predicaat.  In december 2015 werd de hengst Reitse (Reinder X Beart) fan ‘e Herdershoeve ster op de 1e bezichtiging in Drachten en mocht in januari 2016 naar Leeuwarden voor de 2e bezichtiging. Inmiddels is hij Sport.

DSC00279

Reitse

Wij zijn voorstander van het gebruik van jonge goedgekeurde dekhengsten. Dit om het inteeltpercentage en verwantschap laag te houden.

Fokvereniging het Friese Paard Wolvega e.o.

Ook het verenigingsleven zit in ons bloed. Maaike Herder is 8 jaar secretaresse van fokvereniging het Friese Paard Wolvega e.o. geweest. Daarnaast is Anne-lys Herder wedstrijdsecretaris van de jaarlijkse dressuur- en menwedstrijd die door dezelfde fokvereniging wordt georganiseerd.

Omdat Jildert als Jonge Fokker werd uitgeroepen is fotografe Karin Sevink geweest voor een fotoreportage voor het blad De Phryso. Hieronder een deel van die foto’s. Reitse is inmiddels verkocht.

 

reinderindrafmetjildert2

Jildert met Reitse Ster(Reinder x Beart)

sibrich-met-jildert2016

Jildert met Sibrich B, Ster Sport

reinderindraf2016

Reitse Ster

sibrich2016

Sibrich B, Ster Sport, moeder van Jildau Ster Sport, Reitse Ster en Wibrich 1e premie

wibrichenter-en-veulens-2016

Wibrich, enter met 1e premie 2016, 2017

reinderjildert2016

Reitse Ster

reinder2016

Reitse Ster