V.o.f. Herder-Brouwer

V.o.f. Herder-Brouwer (Herder Agro) bestaat uit Fokke Herder, Maaike Herder-Brouwer en Jildert Herder.

Fokke Herder

Fokke Herder (1955) is sinds 2000 eigenaar en heeft 15 jaar de leiding gehad op het bedrijf. Sinds 2016 doet hij dit samen met zoon Jildert.

“Elke dag begin ik met plezier aan mijn werk. Werken met levende dieren, het mooiste wat er is”, aldus Fokke Herder, die iedere morgen om 5 uur als de wekker gaat, meteen naast zijn bed staat. Sinds 2020 zijn de vaste patronen omgedraaid: Jildert verzorgt de voerbeurten grotendeels. Om het weekend voeren Fokke en Maaike samen de kalveren. Naast de dagelijkse werkzaamheden zijn de Friese paarden z’n grote hobby. Vanaf 1 oktober 2017 gaat hij, samen met zijn vrouw Maaike diervoeder verkopen van het merk Dommelsche Watermolen. Mensen kunnen terecht voor paarden-, schapen-, geiten-, kippen-, honden- en kattenvoer.

Maaike Herder-Brouwer

Zijn vrouw Maaike Herder-Brouwer (1959) is naast haar werkzaamheden op de boerderij altijd  actief geweest in het basisonderwijs. Tot 2017 werkte zij als leerkracht bij basisschool Votum Nostrum in Wijnjewoude. Op het bedrijf is Maaike o.a. verantwoordelijk voor de boekhouding en doet een aantal ruwvoer-beurten. In haar vrije tijd doet ze aan volleybal en powerwalk en was ze secretaresse van fokvereniging Het Friese Paard Wolvega e.o. tot en met maart 2019.

Sinds januari 2015 is ze tevens oppas voor de kleinkinderen: Brend, Ties, Rixt en Tess en Jorn.

 

Jildert Herder

 

Sinds januari 2014 is Jildert Herder (1984) betrokken bij de maatschap van zijn ouders. Dit in combinatie met zijn baan als rundveespecialist bij Agrifirm. Omdat dit wel een intensieve combinatie werd, is het besluit genomen om per 1-1-2016 volledig op het bedrijf te komen werken.  “Ik vind het prachtig om ondernemer te worden in de agrarische sector”, vertelt Jildert met glimmende ogen wanneer hem gevraagd wordt waarom hij het bedrijf later wil overnemen. Hij woont  samen met zijn vrouw Margriet en hun zoontjes Brend (2014) en Ties (2017) en dochter Rixt (2019) sinds dec 2018 op het adres naast de boerderij. Hij heeft  plaats genomen in het dagelijks bestuur van NAJK  als afgevaardigde van de kalverhouderij. tot en met januari 2020.

Sinds januari 2020 is Jildert lid van het bestuur van De Kalverhouder

De paardensport is ook jarenlang door Jildert beoefend, maar stond door drukke werkzaamheden op een laag pitje. Gelukkig komt er weer tijd vrij voor hobby’s en zo kan de aandacht weer gericht worden op paard en fokkerij. Op de Centrale Merriekeuring 2016 werd hij uitgeroepen als eerste Jonge Fokker van Nederland van het KFPS.

Anne-lys Herder

Anne-lys is na een 2 tal HBO opleidingen, een reis naar Australië en Nieuw-Zeeland, een jaar met vrijwilligerswerk uiteindelijk voor zich zelf begonnen met haar bedrijf Herder Beeld en Tekst. Ze helpt bedrijven met hun Online Zichtbaarheid. Daarbij is ze gespecialiseerd in Facebook marketing, E-mailmarketing en Effectieve Websites. Kijk maar eens op haar website voor meer informatie. Ook deze website heeft zij opgezet. Dit werk vindt vooral plaats achter de computer, terwijl Anne-lys eigenlijk het liefst buiten is. Om een evenwicht te vinden heeft ze een aandeel op de boerderij: zij doet een aantal voerbeurten (ruwvoer) in de week, 1 vaste dag en soms ter vervanging van Jildert of Maaike. Zij woont samen met Hilbrand, dochtertje Tess (2018) en zoontje Jorn (2020) op 1,5 km afstand van de boerderij, ook in Wijnjewoude. Samen hebben ze tussen mei 2016 en maart 2017 hun eigen woning ge/ verbouwd. Ook Anne-lys is actief met de paarden en rijdt met Sibrich B. dressuur op L1 niveau.