Vroege boer

Op ons bedrijf loopt ’s ochtends om 5 uur de wekker af. Dan stapt Fokke meteen zijn bed uit, ik draai me nog een keer om. Op maandag en dinsdag gaat de wekker om half 7 en dan heb ik uitgeslapen. De rest van de week gaat de wekker voor mij namelijk al om 6 uur. Dan haal ik de mengvoerwagen uit de oplaadruimte en ga Fokke achterna door de stallen met stro en biks. Als alles mee zit zijn wij half 8 binnen voor een rustig ontbijtje met de krant. Tenminste als de telefoon geen spelbreker is. Dit is het mooiste moment van de dag

Boerin of juf?
Ik zit tegenwoordig meer dan me lief is achter de computer. Dat is blijkbaar nodig. Voor mijn werk als juf moet ik handelingsplannen, groepsplannen, verslagen en toets uitslagen in de computer vastleggen. Voor mijn werk als boerin moet ik de dierregistratie bijhouden, de mail beantwoorden, nota’s betalen, dierlijsten uitdraaien enz. De mail beantwoorden is zo’n punt, waardoor ik me, meer dan me lief is, achter de computer bevindt, want wat is het gemakkelijk om een vraag te stellen via de mail. Dan moet je dus in actie komen, want men verwacht een antwoord. Denk je een momentje voor je zelf te hebben, moet je de mappen induiken, want de verzekering verwacht iets van je of de rechtsbijstand wil dat je iets aantoont, het gasverbruik per jaar moet voor handen zijn en ga zo maar door. Ik ben 2 dagen per week juf. Daar is een rooster per half uur. Daar is een agenda voor afspraken na schooltijd, daar is structuur in een dag. Eigenlijk weet je dan precies waar je aan toe bent. Mijn vrije dagen lijken te vaak niet echt vrij.

 

Bouw
Al een aantal weken wordt er hard gewerkt aan een uitbreiding van de stal. De reden dat we uitbreiden heeft te maken met het feit dat we een luchtwasser willen om uitstoot van stank te verminderen. Om die kosten op te vangen wordt er een uitbreiding in aantal kalveren gedaan. Met natuurlijk allemaal diervriendelijke en gelukkig ook mensvriendelijke nieuwigheidjes. Voor de mens is het automatisch voeren wel heel fijn. Voor de kalveren worden de roosters met rubber bedekt, is er altijd water beschikbaar en wat te denken van vloerverwarming? Dat moet toch heel fijn zijn voor een kalf.

Kleinzoon
Sinds augustus dit jaar werk ik een halve dag minder omdat ik recht heb op bapo ivm mijn leeftijd. Een regeling die inmiddels al weer afgeschaft is, maar waar ik nog net gebruik van kon maken. Voor die halve dag moet ik een kleine financiële bijdrage leveren, maar dat heb ik er wel voor over. Mede omdat Fokke en ik sinds 18 september pake en beppe geworden zijn van Brend, zoon van Jildert en Margriet. Eigenlijk denk ik dat hij ook wel weer in de voetsporen van zijn vader zal treden want op dag 3 van zijn leventje zag ik hem met een shirtje maat 50 met een koe er op! Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Ik zal kijken of er een klein overalletje te koop is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *