Bij het teruglezen van het laatste stukje van vorig jaar, zou ik nu met kopiëren en plakken het grootste deel hier weer kunnen plaatsen. Precies een week geleden zijn er 2 afdelingen afgeleverd, vrijdag en zaterdag is de schoonmaakploeg geweest en vanaf afgelopen maandag worden de nieuwe kalfjes weer aangevoerd. Een prachtige koppel afgeleverd, met goede gewichten en kleur, hele mooie Belgische Blauwen. En ook de nieuwe groep is weer van die soort. Maar… het is dus weer druk rond de kerst.
Vorig jaar schreef ik over het thuis komen meewerken van Jildert, die zijn baan bij Agrifirm per 1 januari 2016 heeft opgezegd. Met als gevolg dat we om de beurt een weekend vrij hebben en daar ook heel erg van kunnen genieten. De paarden hobby heeft daardoor weer een impuls gekregen.
Hallo familie Herder,
Leuk om te horen dat de melkveehouders meer en meer Blanc Bleu Belges kruisen zodat ze meer voor hun kalf beuren, Heb vorige maand ook BBB geleverd met gemiddeld gewicht van 175 kg in 145 dagen met 50% mmp.
Hoe drinken ze bij jullie , allemaal aan de drijfspeen zoals bij ons ?
Wij zitten inmiddels weer vol met 170 limouzines , de opstart ging zoals gewoonlijk niet zonder slag of stoot , ze zijn net uit de wei bij hun moeder vandaan met gewichten van 75 -110 kg,
Je moet ze dan pakken en allemaal een flesje de eerste 4-5 dagen en daarna langzaam aan de drijfspeen en er zijn er nog steeds een paar die het gewoon niet willen.
Wij wensen jullie een hele fijne kerst en een gelukkig , productief en gezond 2017.
Riet en John leenards
Hallo John, Leuk weer iets vanuit Frankrijk te horen. Ik merk dat jullie toch wel even anders bezig zijn. De kalfjes die hier binnenkomen zijn minimaal 14 dagen oud, maar ook niet veel ouder dan dat. De eerste voerronde willen heel veel graag een drijfspeen gebruiken. Die leggen we dan in het drinkbakje. De 2e voerbeurt zijn er al veel die zonder speen kunnen drinken en na een paar dagen is het nog ongeveer 10 procent. Ze krijgen intussen hun eigen speen vastgemaakt aan het drinkbakje. Als ze los gaan in een groep, zoeken we de speenkalveren er uit en doen ze samen in een hok. Hier hangt een rij spenen aan de trog met kettinkjes, die tijdens het voeren in de trog gedaan worden.
Jullie ook de beste wensen voor het komende jaar!!