Kalverhouderij

IMG_0152IMG_0094In totaal bestaat onze kalverhouderij uit 1487 kalveren, verspreid over twee afdelingen en in twee leeftijdsgroepen. Tussen augustus en december 2014 is er een uitbreiding geweest van 1150 naar 1487  kalveren. Over deze uitbreiding leest u uiteraard meer op deze website.

De kalveren zijn verspreid over drie gebouwen. Ze worden aangeleverd bij een minimale leeftijd van 14 dagen en blijven ongeveer 26 weken op onze kalverhouderij in Wijnjewoude. De eerste 14 dagen staan de kalveren in babyboxen. Scheidingshekken zorgen er voor dat de kalveren naast elkaar staan. Elk kalf heeft op dat moment een ruimte van 1,8 vierkante meter voor zich alleen. Dit om een goede controle te hebben. Na deze periode komen ze in groepen van 7 kalveren. Met elkaar hebben ze een ruimte van 12,8 vierkante meter.

Voederbeurt

Na de verhuizing.

De kalveren worden twee keer daags automatisch ( sinds nov 2014) gevoerd. ’s Ochtends om 5 uur heeft de computer het mengsel klaar staan en krijgen alle kalveren hun eerste voeding onder het toeziend oog van Jildert Herder. Na de melkgift wordt er met behulp van een elektrische mengvoerkar ruwvoer verstrekt deels door onze (wajong) medewerker Youri.  Middags om 4 uur start de computer weer met mengen en wordt er opnieuw gevoerd, zowel vloeibaar als ruwvoer. De melk bestaat uit verse vloeibare restproducten uit de zuivel. Deze restproducten zorgen voor een laag water- en gasverbruik. Er hoeft geen water worden gebruikt om poeder op te lossen én de vloeibare producten worden verwarmd door een wisselaar. De vloeibare producten bestaan uit wei-concentraat, vloeibaar vet en glycerine met daaraan melkpoeder en mineralen toegevoegd. Deze producten worden klaargemaakt in de zgn. voerkeuken. Het ruwvoer bestaat uit 10% stro aangevuld met muesli tot 300 kg per mengsel. Hiervoor is een mengvoerwagen van het merk Sieplo op het bedrijf aanwezig.

Lyklema Mesterijen b.v. te Harich

Wij mesten voor Lyklema Mesterijen b.v. te Harich. De aanwezige kalveren bestaan uit twee leeftijdsgroepen, dit om de werkdruk en risico’s te spreiden. Door deze leeftijdsgroepen zijn er altijd kalveren aanwezig op de kalverhouderij.

Kalverhouderij Herder Wijnjewoude  Kalverhouderij Herder Wijnjewoude