Duurzame uitbreiding

In augustus 2014 is begonnen met de uitbreiding van één van de huidige stallen. Bij het maken van de plannen zijn we geholpen door Katoele Subsidie experts. Dankzij deze hulp hebben we een duurzame en betaalbare uitbreiding kunnen realiseren. De professionele insteek van een klein kantoor met korte lijnen werkten daarbij zeer positief.

Op de fotopagina  zijn foto’s van die bouw. Deze uitbreiding is gerealiseerd door bouwbedrijf F. de Boer & Zn te Hemrik. Op zaterdag 22 november 2014 is het nieuw aangebouwde deel van de stal in gebruik genomen. De kalveren zijn intern verhuisd van de IMG_0033bestaande stal naar het nieuwe deel. Uitbreiding kalveren bij Familie Herder WijnjewoudeFase 1. De volgende klus was het ventilatiekanaal aan sluiten op de bestaande stal. Het gedeelte dat leeg gekomen is door de verhuizing werd aangepakt. Een week later, zaterdag 29 nov. was ook fase 2 klaar: het middenstuk van de stal. Dus opnieuw een interne verhuizing, nu van het voorste gedeelte naar het middenstuk. Toen nog het voorste deel aanpassen. Op 15 december was de stal in grote lijnen klaar. Daarna kwam nog een groep jonge kalfjes, 336 stuks, waarmee de totale bezetting een feit was.

Een groot parkeerterrein.

Een groot parkeerterrein.

Uitbreiding met biologische luchtwasser

De "Opening" van de Luchtwasser!

De “Opening” van de Luchtwasser!

De uitbreiding biedt plaats voor 336 kalveren. Deze stal was in december 2014 helemaal klaar. In totaal zijn er dan 1487 kalveren aanwezig op onze kalverhouderij. De nieuwe stal is gebouwd met een duurzaamheidscertificaat. De stal is voorzien van LED lampen, aangelegd door installatiebedrijf De Boer uit Wijnjewoude. Er zit een computergestuurd ventilatie systeem in. In het kader van dierwelzijn zijn de roosters voorzien van rubber, waardoor  de kalveren op een zachtere ondergrond liggen. De grootste investering is de luchtwasser geweest. Deze is inpandig achter de stal geplaatst en zuivert de lucht voordat deze naar buiten gaat. Hierdoor is er 85% minder ammoniak- en geuruitstoot en gaat er 90% minder stof naar buiten. De luchtwasser blaast de lucht door een watergordijn. Als het water te veel ammoniak bevat, wordt het afgevoerd in een aparte put en komt er weer een nieuwe, schone voorraad voor in de plaats. Het vuile water wordt spui water genoemd.

Hygiënesluis:

Herder, Wijnjewoude, hygiene sluis

De entree voor de hygiene sluis

Omdat in mei 2015 een hygiëne sluis verplicht wordt op een agrarisch bedrijf, is daar ook meteen een ruimte voor klaargemaakt. Bezoekers komen dan vanaf het vuile gedeelte via de sluis op het schone gedeelte van het bedrijf, kunnen daar bedrijfskleding aantrekken en handen wassen.

 

 

 

Pelletkachel:

De kachel brandt.

De kachel brandt.

Voor het verwarmen van de water voorraad, o.a nodig bij de bereiding van de melk, is

een pelletkachel aangeschaft. Voorheen werden hiervoor enkele zware gaskachels ingezet. Door deze investering hopen we de energiekosten te verlagen.